torsdag 14 juli 2011

Matmarknad i Dinan och strandhäng i Saint Lunaire

På torsdagar är det marknad i Dinan. Det är vår närmsta stad här på landsbygden i Bretagne. Vi åkte in för att försöka hitta calvados.

Marknaden var som marknader brukar vara. Fina råvaror, risiga kläder och lite allmänt tingel-tangel. Som vanligt fastnade jag vid ostarna och höll på att dö av snålvattenfloden som forsade fram.

Dinan visade sig vara en förtjusande liten medeltidsstad komplett med korsvirkeshus och stadsmur.

Och med gatumusik av typen medeltidslajv. Enmansorkestern bakom mig spelar flöjt och något slags sträng/stråkinstrument samtidigt som hon trummar och spelar något slags klaviatur med fötterna. He-rre-Gud.

Ser ni så gulligt?

Gulli-gull-gulliga staden.

Vi hittade calvados i Dinans mest välsorterade (och välbesökta) vin och spritbutik. Personalen var hjälpsam och kunnig och så bra att vi köpte med oss två flaskor hem. Den ena ska vara en mjuk och blommig sak, och den andra kommer från Domfrontais och är gjord med 30 procent päron. Den är jag mycket spänd på.

Dinan har också en jättefin hamn. Den ligger egentligen i dalen nedanför staden och heter Port de Dinan.

Här kan man sätta sig på någon av uteserveringarna och dricka ett glas vin och kanske äta musslor? Det var vad vi hade tänkt göra. Men eftersom det är nationaldag idag var det ganska många fler som tänkte som vi så ... så vi fick åka vidare.

Till stranden! Den här stranden ligger i Saint Lunaire precis väster om Dinard. Knattra in "Rue Des Bas Sablons" på gps:en så borde ni hitta hit. En mycket fin strand. Men igen: alla stränder här (och dom är MÅNGA) är helt sjukt fina.

Hej hej från stranden! Jag som begåvats med typ brittiskt pigment får ofta sola så här: i skjorta. Under parasoll. Här ligger jag i solen bara för bildens skull.
Plus: läste ut "Sista boken från Finistère" av Bodil Malmsten här på stranden. En mycket passande bok att läsa when in Bretagne. Tack för tipset SeraG!

Hemma igen åt vi middag i trädgården. Först ut på scen: Torr fransk cider. Bästa!

Till den åt vi rester från veckan. Gazpacho, en baguette som Ulf gjorde med grillat från igår, dijonsenap med dragon, majonnäs och tomater. Och så gjorde vi slut på den franska lantpatén. Ja, snart åker vi här ifrån så då gäller det att göra slut på det vi hamstrat.

Kvällen avslutades i hängmattan med första delen i Hammarbyserien, Carin Gerhardsens deckare, som utspelar sig i Stockholm. Det är en riktig bladvändare så jag måste sluta nu. Måste få veta hur det ska gå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar