tisdag 9 mars 2010

Haga Slott 2010-03-06/07


Mamman, jag, pappan och maken = familjen är framme vid Haga slott!

Helgen kunde knappast erbjuda finare väder. Under en strålande sol och klarblå himmel körde vi in och parkerade mitt i den gnistrande vita snön på Haga Slott beläget några kilometer utanför Enköping.
Sällskapet var förnämligt. Att åka iväg bara jag och maken tillsammans med mamma och pappa skulle visa sig vara en riktig hit.
Efter incheckning och inspektion av våra rum (som låg i ett av de nybyggda husen på slottsbacken) riktade vi näsorna mot slottet och dess afternoon tea.
Rummen först bara. De var små och smakfullt renoverade. Inga krusiduller, men lugnt, tyst och inrett i vilsamma jordtoner. Att de inte låg i slottet var inget som störde även om promenaden mellan måltiderna och rummet blev i kallaste laget.
Afternoon-teat innehöll ingen tårt- eller kakbuffé som man brukar bli bortskämd med under såna här weekendpaket. Istället erbjöds vi rejäla laxsnittar och grahamsrutor med en rökt skinkröra, samt en stabbig ostkaka. Det var gott, men jag saknar sconesen.

Eftermiddagen spenderades sedan i den värmande vårsolen med en promenad ut i landskapet. Och med ett bastubad och en tupplur innan middagen. Slottet hade inte några direkt inbjudande sällskapsytor förutom en överfull relaxavdelning och ett biljardrum nere i källaren.

Så till middagen. Marschaller ledde oss från våra rum upp till slottet genom den klara vinterkvällen. Åter i salongen serverades vi först slottets egen champagne, eller i alla fall en champagne med slottets namn på etiketten. En trevlig blanc de blancs som snabbt passerade strupen.
Det finns inget att anmärka på när det gäller middagen. Det är fortfarande samma kockar och personal som jobbar på slottet sen nittiotalet berättade vår värdinna. Och det känns väl kanske lite så. Menyn gav ett daterat intryck, med exempelvis sallad på rökt gös, en hummerconsommé med pilgrimsmussla samt lakritsparfait med citrussallad.
Nu kan det väl tilläggas att det inte är helt lätt att mäta sig med vår senaste smakupplevelse på Mathias Dahlgren förra veckan.

Det tillhörande vinpaketet kändes mer generöst än kunnigt ihopsatt. Huvudrätten (en perfekt tillagad kalv med portvinssås) passade inte alls ihop med det italienska vin som hälldes upp i glasen. Samma vin skulle drickas till de två getostar som serverades till mellanrätt, och inte heller då höll det som vin. Men vid påpekande fick vi snabbt ett annat vin, det utmärkta sydafrikanska vinet Allesverloren.

Efter middagen fick vi en egen visning av vinkällaren. En fin och generös gest som säger en hel del om slottets föredömliga servicenivå.

Allt som allt hade jag, min man och mina föräldrar en underbar helg på Haga Slott. Avskildheten öppnar upp för långa och djupa samtal. Såna som man har allt för sällan med sina föräldrar.
Jag kanske hade för höga förväntningar på Haga Slott. Men i ärlighetens namn tycker jag att det är bättre att spendera sina pengar på en annan herrgårds- eller slottsvistelse.
Det lite märkliga medeltida temat på barens baldakin och serveringspersonalens dräkter är bara corny. Det känns som att fokus hamnat lite snett där. Det är inte ett lajvrollspel vi vill ta del av. Vi vill ha matupplevelser och en god natts sömn. Vi fick det ena.
Allt var bra. Men inte mer än så.

Om weekendpaketet:I weekendpaketet ingår afternoontea, välkomstdrink, fyrarätters middag, logi och stor frukostbuffé.
Pris 1725:-/pers (exklusive vinpaket)

Länkar:
Haga Slott http://www.hagaslott.se/
Hotellpatrullen gav Haga Slott fint betyg. Recensionen är dock från 2005.

Notera det medeltida temat bakom mig. Vid bortre delen av baren syns personalen som skulle passa perfekt in på medeltidsveckan på Gotland. Och så baldakinen då.



Mamma, pappa och jag leker fotomodeller efter vår promenad. Pappas pose kills!



Lakritsparfait, med ett ljuvligt ugnsrostat flarn av apelsin.


I salongen efter middagen. En perfekt miljö för långa härliga samtal.


Vid frukostbordet. Frukosten var grym! Grym!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar