tisdag 23 mars 2010

Lorenz Adlon 2010-03-18

Le Menu Gourmand, 4 rätter
Restaurang Lorenz Adlon ligger på första våningen i lyxhotellet Adlon Kempinski. Interiören är maffig med tunga mörka träslag på väggpaneler och möbler, tjocka dämpande heltäckningsmattor, himlen som takmålning, pelare som stöttar upp ... ja, himlen, och en rejäl öppenspis som det eldas flitigt i. Även om inredningen tangerar det vulgära så balanserar de på rätt sida. Det är mysigt och murrigt och eftersom interiören är exklusiv på riktigt köper man allt det pompösa. Utsikten från restaurangen är breathtaking med Brandenburger Tor som fond.
Så till maten då. Kvällen började med ett glas utsökt Moët & Chandon vintage 2000, som sedan fick följa med in halvvägs in i menyn. I valet mellan fyra, fem, sex eller sju rätter föll valet på fyra rätter.
Den första rätten balanserar fina enkla smaker av spänstig langoustine, salt ibericoskinka och syrligt marinerade kantareller.
Den andra rätten, en perfekt tillagad torsk serveras med söta tillbehör i form av vitkål, ananas och vaniljstång som rundas av med den exklusiva Périgordtryffeln. Rätten får ett kryddigt sting med hjälp av chorizokuber.
Den tredje rätten består av saftigt och mört bröst av Étoufféduva med smakrik mexikansk mole. Till den serveras glaserad endiv och fikonchutney och en grillad duvklubba. Till denna rätt bad jag om ett glas rött och serverades ett torrt italienskt vin, som i ärlighetens namn inte riktigt lirade med rätten.
Middagen avslutades med den fjärde rätten en fantasifull och vackert presenterad päronpaj med karamelliserade hasselnötter och organisk citronglass.
Menyn i sin helhet var snyggt uppbyggd där amuserna hjälpte till att förbereda smaklökarna för nästa upplevelse.
Allt som allt var det en underbar kväll. Miljön och maten var i fint samspel. Det som drar ner upplevelsen var tyvärr våra servitörer. De drog konstiga skämt av typen ”ni är våra enda gäster ikväll så vore det inte för er skulle vi ha ledigt” som gjorde oss både generade och obekväma.
Adress: Unter den Linden 77, Pariser Platz, Berlin
Hemsida

KVÄLLEN I BILDER:


Jag dricker champagne med Brandenburger Tor som fond.


Amuse: Ravioli med duva, minipizzor med tomat och mozzarella, samt kallrökt kalvkött.


Amuse: Grillat grodlår, pancetta och en liten calamari.



Första rätten: Langoustiner, ibericoskinka och marinerade kantareller.



Andra rätten: Torsk från Norge, vitkål, ananas och Périgordtryffel med chorizokuber och vaniljstång.


Amuse: Blodapelsinsorbet och vispad citroncremefraiche, i botten en salt fänkålssallad samt en apelsinfilé.


Tredje rätt: Bröst av Étoufféduva med Mexikansk mole and chilisås. Till det glaserad endiv och fikonchutney och en grillad "klubba".


Amuse: Citronglass, karamellflarn och äppelsås med äppelbitar.


Fjärde rätt: Päronpaj med karamelliserade hasselnötter och organisk citronglass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar