lördag 20 mars 2010

Kurfürstendamm, Checkpoint Charlie, East Side Gallery, chokladfrossa och Tadshikische Teestube


Lördagen startade på KaDeWes delikatessavdelning, eller finsmakarvåning som dom kallar den, ett paradis för den som älskar choklad. Och kryddor. Och märkliga tyska konserver. Och mat från världens alla hörn. Och Spice Islands italienska salladskrydda. Jag = check on all of the above.
Kaufhaus des Westens hemsida


I varuhuset kan man: handla delikatesser; äta gott; shoppa internationella och tyska designkläder; leka att man är på invigning och blir fotad av fräsiga och viktiga tidningar.


Vi lämnade varuhuset, korsade Kurfürstendamm och blev fotograferade av en försynt herre poserande framför Gedächtniskirche.


Med hjälp av en taxi tog vi oss sen snabbt vidare till Checkpoint Charlie.
Där kunde man betala en euro för att få bli fotad mellan dessa två symboliska soldater.


Det var det också många som gjorde.
Sen fanns det dom som bara ställde sig bredvid. Lite så där vid sidan av, och som inte betalade någon himla euro för att få vara med på bild med soldaterna.


You are leaving the american sector. För inte så länge sedan var Checkpoint Charlie gränsövergången mellan den amerikanska och den ryska sektorn.


Efter Checkpoint Charlie tog vi oss till East Side Gallery. Det var helt klaustrofobiskt att gå där. Fan, det här var verkligen på riktigt för inte så länge sedan. Muren genom Berlin.
Med oss på resan hade vi en P3 Dokumentär om murens fall. Att lyssna på den på plats fördjupade verkligen upplevelsen av att vara i Berlin och att se muren.
Mer info om East Side Gallery finns här.


106 konstnärer är det som har bidragit till att måla denna långa del av muren som alltså fortfarande står kvar.


Från att under förmiddagen ha fokuserat på sevärdheter, så skulle eftermiddagen komma att gå i smakupplevelsernas tecken. Först: Fassbender & Rausch. En chokladälskares dröm.
Länk till Fassbender & Rausch hemsida

Förutom ljuvlig choklad, fanns det också flera modeller av kända tyska landmarks gjorda i choklad i Fassbender & Rauschs butik. Modellerna var i och för sig mest bara corny. Men chokladen - gudomlig!


Som en trevlig bonus består övervåningen till chokladaffären av en restaurang! Vi drack den godaste choklad jag någonsin smakat ... varm krämig mjölkchoklad ... mmm ... och apfelstrudel med vitchoklad-vanilj-sås. Jag fotade så klart allt.


... och så här blev bilden!


På väg hem till hotellet klämde vi också en curry wurst! Det var en märklig blek gul korv som serverades grillad och med en curryketchup. Märklig, men god.


Eftermiddagen och kvällen var sprängfylld av nya smakupplevelser. Och middagen var sannerligen inte sämre. Som synes var Tadshikische Teestube ett oerhört mysigt ställe.
Det var lite svårt att hitta bara. Det låg på övervångingen till Palais am Festungsgraben på Festungsgraben 1. Det finns inte några stora skyltar på fasaden eller gatan.
Men ge inte upp. Titta noga på karta!
Länk till en sida om detta fabulösa ställe.


Sittandes på golvet, i skräddarställning intog vi middagen.


Den bestod av piroger och ryska dumplings med smetana och syrad morot.
Till det te så klart. Men inte vilket vanligt te som helst. Nej, i Uffes fall serverades det med whiskey i. Och i mitt fall med pepparmintslikör till.


På väg ut ur det gamla privatpalatset där restaurangen huserar tog vi en spegelbild i ett fåfängt försök att fånga känslan av hur underbart livet kan vara.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar