tisdag 27 juli 2010

Dala-Husby Hotell och Restaurang 2010-07-24/25

Det är inte för miljön man åker till Dala Husby Hotell och Restaurang. Det visste vi redan innan. Trots det blev jag nervös när vi öppnade dörren till vårt rum och hittar ett hopplock av möbler som sett sina bästa dagar. Lugn, det är maten som ska göra den här övernattningen till en minnesvärd upplevelse, sa vi i sällskapet till varandra.
Men oron släppte inte taget när afternoon teat dukades upp på kanten av ett konferensbord. Med risk för att låta som en gnällig deltagare i Halv åtta hos mig: men inget på bordet var hemlagat. På den fattiga buffén hittade vi istället köpt marmelad i burkar och köpekakor.
Eftersom regnet öste ner kunde vi inte inta eftermiddagskaffet i trädgården, utan vi satte oss i det enda sällskapsrum som erbjöds: ett litet rum med två soffgrupper.

Men vad spelar allt detta för roll när det så blivit dags för middag. För Herre Gud vilken mat vi blev serverade under de tre timmar vi satt till bords. Men så är Dala Husby också utsedd till Svensk Mästarklass 2010 i White Guide.

Låt mig ta oss igenom den utomordentligt genomtänkta och balanserade menyn där varje rätt kom som en logisk följd av föregående rätt. Varje del satt perfekt på paletten. Första rättens fräschör banade väg för nästa rätts sälta som öppnade upp för sött ... men nu går jag händelserna i förväg.

Första rätten var tillagad enligt nose to tail-principen att allt från råvaran ska användas. Ytterst sympatiskt. I det här fallet var det gröna ärtor som serverades i en juice från skidan med skotten i en sallad med mynta. Till det äggvita och färskost från trakten. Och nästa rätt var lika snygg som aptitretande: en tjusigt serverad rökt gädda som serverades med en av bläckfisk svärtad gräddfil, saltad forellrom där färskpotatisen stod för konsistensbrytningen då köket valt att knapersteka hälften.

De koncentrerade rödbetorna var små smakbomber som exploderade tillsammans med den varma hasselnötsmajonnäsen. I rätten där på gifte sig det tempererade ägget harmoniskt med den kyckligfond som hälldes över tryffel och bakad lök. Höjdpunkten där var en tunn källarlagrad bit späck med så ljuvlig kraftfull smak att vi nästan blåste av av stolarna.

Oxfilén var naturligtvis perfekt, serverad med en oxbringa som grillats med en söt glaze och en frisk dragoncreme med bas av spenat.

Det humoristiska inslaget visade sig under efterrätterna där de nyskördade jordgubbarna serverades i en lerkruka med rostade brödsmulor svärtade av ren lakrits som jord.

Dala-Husby har ett kök där man verkligen älskar mat och sitt arbete. Rätterna är skapade med kulinarisk finess där smakbrytningarna är lika djärva som in i minsta beståndsdel perfekta. Denna måltid hamnar på min topp tre-lista över bästa måltider någonsin. Den är utan tvekan värd en resa. Jag skulle åka tillbaka ikväll om jag kunde.

Om weekendpaketet, och priser:
Meny 850:-
Dryck: 595:-
Vi köpte ett sommarerbjudande av deras gourmetpaket till priset 1200 kr/pp. (Ord. pris från 1550 kr/pp) Det som då ingick var : Afternoon tea, ett glas Champagne till menystart, 7- rätters avsmakningsmeny, logi samt frukostbuffé.

Länkar:
Dala-Husby Hotell och Restaurang
White Guide om Dala-Husby
DN:s hotellpatrull om Dala-Husby


Den mysiga matsalen och några av restaurangens alla priser.

Vårt rum.

Afternoon tea. Ni förstår ju ...

Kvällens meny och drycker:

Äggvita och gröna ärtor med färskost från Lunån, ärtjuice och mynta
Kloster Eberbach Riesling Spätlese 2008, Heissische Staatweingüter, Rheingau, Tyskland

Krämig gräddfil med saltad forellrom, kallrökt gädda och riven färskpotatis
Oppigårds Single Hop Ale, Oppigårds bryggeri, Hedemora, Sverige

Koncentrerade rödbetor med sagogryn i ättika, varm hasselnötsmajonnäs och krasse
Château Grillon 2008, Suternes, Bordeaux, Frankrike

Ekoägg från St Skedvi och lök med Steves källarlagrade späck och tryffel
Pinot Gris 2008, Hubert Beck, Alsace, Frankrike

Grillad oxfilé och oxbringa från Dalarna med dragoncreme
Audentus 2006, Antigal Winery & Estates, Mendoza, Argentina

Morotskaka
Moscatel de Setubal 2003, Bacalhoa, Setubal, Portugal

Nyskördade jordgubbar
Asti Spumante, Araldica, Piemonto, Italien

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar