söndag 25 juli 2010

Åkerblads Hotell och Gästgiveri 2010-07-23/24

Tällberg är en idyllisk liten dalaort på en sluttning invid Siljan. En gång i tiden var den en bondby, men sen ungefär undra år tillbaka har byn framför allt varit turistort. Enligt Wikipedia finns där inte mindre än åtta hotell och gästhem med cirka 1 500 bäddar tillsammans – och mer än en halv million besökare varje år.
Så, ja, Tällberg är turistigt. Det finns gott om caféer och restauranger, timmerhus och gårdar målade i faluröd färg. Känslan man får är att det är bilden av Dalarna som målas upp i byn (där man till och med firar Midsommar varje söndag vid en av gårdarna under sommaren). Men jag skulle inte kalla det för en turistfälla. I byn har allt gjorts med genuin värme och vänlighet. Och vyn över Siljansjön och de böljande landskapen är sagolikt vacker. Tällberg är en riktig idyll.

Av Tällbergs åtta hotell valde vi att gästa Åkerblads som ska vara den äldsta gården i byn. Det är ett modernt gästgiveri med relaxavdelning, pool och tennisbanor – av vilka vi utnyttjade inget. Istället lät vi oss förföras av den kurbitsmålade interiören i matsalen och den soliga altanen i trädgården. Miljöerna är förtjusande och så klart väldigt ... Dalarna.

Rummen då. Nja. Vi hamnade längst bort, längst ner, med fönster mot en gräsmatta. De vävklädda väggarna och den något fuktiga doften kombinerat med ljuden från hotellets avloppssystem bidrog till känslan av att vara förpassade till en källare. Vi försökte byta rum, men det gick inte på grund av "att det skulle komma gäster nästa dag till det enda rum som stod ledigt". Någon som förstår argumentet? Inte vi heller, men något nytt rum blev det inte. SÅ hemskt var det inte. Inredningen var genomtänkt och unik och sängarna från Hästens gav samtliga i sällskapet en riktigt god natts sömn. Jag tror att övriga rum är utmärkta, så om ni bestämmer er för att bo här: försäkra er om att ni inte fått ett av rummen en våning ner.

Så till maten. Det paket vi valt för övernattning innebar att vi skulle få välja fyra rätter fritt från menyn. Så var naturligtvis inte fallet. För de dyrare alternativen som löjrom och oxfilé tillkom ungefär en hundralapp per portion. Vilket är helt okej, tycker jag. Och det skulle visa sig att matupplevelsen också skulle bli just så: helt okej. Serveringen var stressad och lite hafsig med mat som kom före dryck vid samtliga rätter. Oxfilén var perfekt tillagad men alldeles för stor och utan finess serverad med ett tamt rödvinssmör. En efterrättsmousse var genomfrusen och kom alltså direkt från frysen.

De ord som återkommer när jag summerar upplevelsen från Åkerblads Hotell och Gästgiveri är "helt okej". Känslan är att allt skulle kunna vara lite bättre, och med det menar jag av det som redan finns. Så här: se till att få ett bättre rum och försök att undvika hotellrestaurangen under en fredagskväll då det är extra stressigt

Med största sannolikhet kommer jag att återkomma till Tällberg. Trots att det är en turistig by så har den något odefinierbart som lockar likt en sirensång. Scenerierna! Men med tanke på att det finns sju andra hotell att bo på kommer Åkerblads inte att få se mig som gäst. Inte nästa gång i alla fall. Men kanske gången efter det.

Om paketet: 
Åkerblads erbjuder en rad olika paket. Vi köpte Halvpension där logi, frukostbuffé och 4-rätters middag (som vi fick komponera själva utifrån deras à la carte meny). Gäller söndag-fredag, dock inte storhelger.
Pris 1165:-/pers

Länkar:
Åkerblads

Bilder:

Vårt rum.

Matsalen. Himla murrig och fin.

Trädgården.

Tällberg. Oh, yes, idyll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar