söndag 9 maj 2010

Top 5: Moskva

Jag hade en helt underbar, knasig och helt igenom härlig semester i Moskva. Jag tycker att alla borde åka dit. Om ni gör det så kommer här fem tips på vad ni inte får missa. Låt mig stolt presentera ...  
The Erika Top 5 Moscow-list!

1. Oruzheinaya Palata (Armory Palace)
Gå till rustkammaren som ligger inne i Kreml och låna en audioguide. Den tar med dig på en tur som tar ungefär en timme och berättar om höjdpunkterna i samlingen. Du får se hisnande vackra fabergeägg, biblar och kronor överösta med diamanter och juveler, Katarina den storas kröningsdräkt och en sal med förgyllda droskor. Du kommer att få se hantverk bortanför dina vildaste fantasier.
Adress: Kreml
Karta

2. Café Pushkin
Det finns säkerligen tusen bra restauranger i Moskva. Café Pushkin är definitivt en av dem. Be om ett bord på övervåningen i biblioteket. Där är det lite lugnare (och lite dyrare) och helt makalöst vackert.
Beställ traditionella ryska rätter och njut av riktigt bra kokkonst.
Restaurangen har öppet dygnet runt, men jag skulle rekommendera en lunch eller en middag.
(Om du äter lunch kan du passa på att besöka den överdådiga mataffären Elyseevsky som ligger om hörnet på Tverskaja ulitsa 14).
Adress: Tverskoy bulvar 26a
Karta

3. Röda torget och Vasiljikatedralen
Det här känns kanske självklart som tips. Men så här: det här _är_ Moskva. Det är hit som alla vägar går. Det är maffigt, det är pampigt och det bara måste upplevas. Vi återkom nästan dagligen till torget. Det är magnetiskt. Och på helgerna har den brudparsgaranti.
Vasiljikatedralen som ligger i bortre änden av torget är så färgglad och fin att man nästan inte orkar med den.
Besök också det flådiga varuhuset GUM som ligger på torget, och Leninmausoleet så klart (som har lite knepiga öppettider: tis-tors och lör-sön 10.00-13.00).
Adress: Röda Torget
Karta

4. Nya Tretiakovgalleriet och Kyrkogården för fallna monument
I det Nya Tretiakovgalleriet kan man titta på fascinerande rysk propagandakonst från 1930-talet och framåt. De flesta tavlorna tillhör den stilriktning som kallas socialistisk realism det vill säga den konstform som Stalin införde.
Bara själva byggnaden i sig är intressant. Det ser ut som en gammal lagerlokal utifrån och inuti känns det som något som fackföreningsrörelsen skulle ha sina kongresser i.
Precis till intill museet ligger en park som innehåller Kyrkogården för fallna monument. Där man samlat några av de statyer och skulpturer av bland andra Lenin och Stalin som revs i slutet av Sovjeteran. 
Adress: Krymskij val 10
Karta

5. Kristus Förlossaren Katedralen
Den här magnifika katedralen vars guldkupol man ser nästan var man än är i Moskva totalförstördes av Stalin 1931. Han hade fått för sig att han skulle bygga ett 315 meter högt torn som skulle krönas av en 100 meter stor Leninstaty. Han sprängde kyrkan, men tornet blev inte byggt. Det blev en öppen swimmingpool där istället. I början av 90-talet återuppbyggdes katedralen på samma plats.
När vi gick dit hade vi höga förväntningar på att det här skulle bli vår bästa katedral genom tiderna ... och det blev den! Det var så vackert och mäktigt där inne att det inte går att med ord beskriva hur fint det var. Försök komma dit under en mässa: det är rörigt, innerligt och livsviktigt. Det finns inga bänkar, ingen mässande ensam präst i en talarstol utan allt pågår huller om buller.
Adress: Ulitsa Volkhonka 15
Karta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar