fredag 30 april 2010

Fredag 30 april i Moskva


Idag var dagen då vi skulle få se Kreml och Vasilijkatedralen - den kyrka som jag förknippar mest av allt med Moskva.

Och se! Även med regntunga skyar som fond så är Vasilijkatedralen helt breathtaking.
Lite otäck fakta bara: den beställdes av Ivan den förskräcklige och han lät sticka ut arkitektens ögon för att han aldrig mer skulle kunna rita något så utsökt.

Ja, så här såg det ut på Röda torget idag. Vasilijkatedralen där till vänster och så muren runt Kreml till höger. Där till höger ligger också Leninmausoleet, men det var stängt idag.

Medan vi traskade runt på Röda torget och blev kärare och kärare i Vasilijkatedralen så såg vi inte mindre än fem bröllopspar! Det är tydligen hemskt populärt att ta sina bröllopsbilder här. På fredagar, lördagar och söndagar har torget brudparsgaranti, som en servitör sa till oss.

När vi till sist lyckade slita oss från torget och katedralen så ställde vi oss i världens långsammaste kö för att köpa biljetter in till Kreml. 
Kreml har – för den som inte minns – varits tsarernas citadell, Sovjetunionens högkvarter och den ryske presidentens residens.

Väl inne i Kreml gick vi till Rustkammaren och tittade på en fantastisk samling av kejserliga konstföremål. Till exempel såg vi de vackraste Fabergéäggen, Katarina den storas kröningsdräkt och massor av andra sjukt fina grejer i guld och diamanter och annat dyrt. Men obs! här fick man verkligen inte fotografera.

Sen gick vi till några fler kyrkor. Det är gott om dem i Kreml. Jag fattar inte att man kan behöva så många kyrkor på så liten yta. Men men. Vackra är de ju. Så vackra att det gör lite ont när man tittar rakt på dem. 

Efter Kreml gick vi tillbaka över Röda Torget och in i GUM som är ett flådigt köpcenter som pyntat sig så fint nu till första maj och segerdagen.


GUM är Rysslands största varuhus och här kan man nu för tiden köpa kläder och sånt från de stora modehusen – fast till betydligt högre priser än i Europa. Annat var det på Stalins tid. Då gjorde han om varuhuset till kontor.

Dagens lunch åt vi på Bosco som ligger i GUM, med utsikt över Röda torget. Laxsmörgås och Spagetti Carbonara.

Under lunchen fnissade vi och sa ”Menherregud” åt bilderna i en rysk modetidning.

På kvällen åt vi middag på Turandot. Vilket vansinnigt ställe! Jag har aldrig varit med om något som varit så over the top förut. Det var guld, det var en liten barockorkester i tidsenliga kläder som spelade på harpor och det var takmålningar. Det hade tagit sex år för 600 hantverkare att göra restaurangen.
Och jag älskade den så klart!
(Jag peppade ju rätt fett innan på den här restaurangen. Är hemskt nöjd att vi gick dit!)
Jag skulle inte säga att maten är det huvudsakliga skälet till att besöka Turandot. Men den var rolig. Som efterrätten som serverades på rykande kolsyreis.

Efter middagen promenerade vi genom den ljumma Moskvanatten och pratade om att vi inte hade haft några förväntningar på staden men att vi fallit för den båda två.

På väg hem gick vi förbi Röda torget som var så fint på natten med alla lampor som lyste på GUM och den upplysta Vasilijkatedralen. Fasen. Moskva alltså!


Och Vasilijkatedralen! Vasilijkatedralen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar