fredag 16 april 2010

Görvälns Slott 2010-04-15



Det finns alltid en risk med hemsidor som är snudd på överdrivet fina. Förväntningarna växer sig skyhöga samtidigt som den lärdom som luriga bostadsannonser gett gör att varningsklockor börjar ringa.
Men när det gäller Görvälns Slott är oron obefogad. Allt från den – snudd på överdrivet – fina hemsidan till utcheckning är en angenäm upplevelse.

Den här gången köpte vi inte ett weekendpaket, utan övernattning och trerättersmiddag. Och visst saknar man afternoon teat som alltid ger en smakstart på vistelsen. Men ingenting spelar någon roll när vi checkar in i vårt hotellrum. Sa receptionisten att vi fått en svit? Ja, visst sa hon det.

Den gustavianska inredningen blandas upp med designlampor från Kartell och skapar en lika modern som värdig nygammal känsla. Och det är påkostat in i minsta detalj. På golvet ligger den ljuvligaste matta i ren alpacka oemotståndlig för fötterna. I det fräscha badrummet erbjuds bara produkter från Sveriges enda parfymhus Byredo. Sängarna är komfortabla och bäddade med fluffiga dunbolster. Möblerna är smakfullt utvalda och håller hög kvalitet med en förtjusande patina.

Överhuvudtaget är inredningen utsökt. I både slott och flyglar är designen genomtänkt och följer samma lekfulla idé om att blanda gammalt guldigt med nytt modernt.

Så till middagen. Den inleds med en amuse bestående av len aubergine- och zucchinicaviar smaksatt med tryffelolja serverad med ett ostronblad. Den följs av förrätten – ett par krispiga sandwichflarn med anklever tryfferad med kalvlägg som ackompanjeras av en sötsyrlig plommonreduktion samt rostade nötter och färska örter. Inledningen på middagen håller världsklass, till skillnad från huvudrätten. Det är lätt att förstå att den också skulle kunna vara spektakulär men den ugnsbakade hälleflundran var tyvärr torr och överkokt. Tillbehören repade upp anrättningen: fräsch citusgravad endive, friterade potatiscroquetter fyllda med ost, jordärtskockspuré och små söta marinerade lökar.
Middagens avslutas med en krämig chokladfondant som serveras med ett mjölkskum smaksatt med vanilj samt en lingonsorbet på en bädd av kaksmulor med den roliga detaljen krossade poprocks – sånt där godispulver som smäller i munnen.
Menyn är väl komponerad men portionerna aningen små. Tack och lov får man en generöst fylld brödkorg, men det kan väl knappast vara meningen att man ska bli mätt av brödet?
En snygg detalj är att de på frågan serverar halva vinpaketet för den som inte vill bli allt för alkoholpåverkad. Vinerna bidrar till smakupplevelserna och rekommenderas verkligen.

Efter middagen drar vi oss tillbaka till ett av slottets sällskapsrum – en knasig dröm i grönt, cerist och guld – för kaffe och sällskapsspel.

På väg tillbaka till rummet, som ligger i en av flyglarna stannar vi till och tar in vårnatten. Att slottet ligger så nära Stockholm, i Järfälla, är svårt att förstå när man blickar ut över naturreservat och vilande trädgårdsland. På andra sidan sjön Görväln, en fjärd av Mälaren, blinkar ljusen från en fjärran stad … som visar sig vara Kungsängen.

Efter en god natts sömn serveras vi frukost vid bordet. Att vi inte kommer till en utplockad buffé förstärker känslan av det kompromisslösa kvalitetstänket som gäller in i minsta detalj.
Hit åker vi tillbaka!

Länkar:
Görvälns Slott www.görvälnsslott.se
DN:s hotellpatrull har nyligen recenserat Görvälns Slott med gott betyg (4/5)
Om Görvälns Slott på Wikipedia (bla att delar av filmen Onskan spelades in där)


Interiören i rum nummer 32 i den vänstra flygeln. Vårt rum.

Amuse: Aubergine- och zucchinicaviar smaksatt med tryffelolja. Serveras med ett ostronblad.


Förrätt: Sandwich med anklever och kalvlägg med en sötsyrlig plommonreduktion samt rostade nötter och färska örter

Huvudrätt: Ugnsbakade hälleflundra med citusgravad endive, friterade potatiscroquetter fyllda med ost, jordärtskockspuré samt små marinerade lökar

Ett av hotellets sällskapsrum. Med aktuella kungligheter på väggen.

Ett rum som gjort för backgammon och kaffe.

Efter middag och kaffe gick vi på upptäcktsfärd. Här är entrén.

Här är vi i ett sällskapsrum som hängde ihop med en konferenssal. Överallt lika snyggt.

Nedbäddad i den skönaste av sängar. 

På morgonen fick fötterna njuta av mjuk alpacka.

En elegant uppdukad frukost mötte oss i morse.

Väggmålningen i matsalen går i vitt och guld liksom mycket annat i det nyrenoverade slottet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar