onsdag 12 november 2014

Risotto med marinerade morötter

De första gångerna vi serverade den här risotton till barnen var mottagandet ganska svalt, det får jag nog säga. Men eftersom vi vet att allt som är nytt är lite konstigt för Oggi så har vi bestämt oss för att inte ge upp så lätt. Enligt alla experter är det ju helt naturligt att vara tveksam inför ny mat, det handlar tydligen om överlevnad det här att vara avvaktande till det som är nytt på tallriken. För att barnen till slut tycka att något är gott behöver de oftast få smaka samma sak många många gånger. Nyckelordet här är "smaka" och därför brukar vi säga till Olof och Greta att de aldrig behöver äta något men att vi vill att de ska smaka. Förvånansvärt ofta funkar den där sägningen: "du behöver inte äta maten, men jag vill att du ska smaka". Det kanske inte leder till att de äter massor men en tugga kan ibland bli två eller tre i alla fall.

När vi nu åt den här risotton här om dagen var det för jag vet inte hur många gånger i ordningen. Men något hade plötsligt hänt. Båda två åt massor och ville ha mer. Trägen vinner, eller vad är det man säger? Eller så hade vi bara en bra dag. Det är svårt att veta men vi hade i alla fall en fin stund vid matbordet där vi alla njöt av risotto, rivna marinerade morötter och chevré i stora bitar.



Det här behövs för ca 4 portioner:
1 vitlöksklyfta
2 schalottenlökar
1/2 stjälk selleri
1 liten morot
1 liter vatten
2 1/2 grönsaksbuljongtärningar
4 dl arborioris
3 dl vitt vin
1/2 dl olivolja
1 ordentlig klick smör
1 1/2 dl grovt riven parmesan

Marinerade morötter
Morötter
Italiensk salladskrydda
Olivolja
Balsamvinäger

Chevré

Gör så här:
  • Finhacka vitlök, schalottenlök, selleri och morot.
  • Koka upp vattnet och lös upp grönsaksbuljongen. Ställ åt sidan.
  • Fräs grönsakerna på medelvärme i en rejäl skvätt olivolja i en gryta tills löken är genomskinlig.
  • Tillsätt riset och rör om.
  • Addera det vita vinet låt det koka in i riset.
  • Tillsätt sedan varm buljong så att det täcker riset helt. Koka på medelhög värme. Rör om med jämna mellanrum så att riset inte fastnar i botten.
  • Fyll på med mer buljong under kokningen. Riset ska koka ungefär 17-19 minuter, tills det blir al dente och har en liten kärna.
  • Ta kastrullen från värmen och tillsätt smöret.
  • Rör till sist i parmesanosten.
  • Marinerade morötter: Riv några morötter grovt och lägg i en skål. Krydda med italiensk salladskrydda och häll på en skvätt olivolja och en skvätt balsamvinäger. 
  • Servera risotton med marinerade morötter och chevré.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar