onsdag 26 november 2014

Oxsvanssoppa

Det här är verkligen inte en självklar rätt att ställa sig i köket för att göra. Den tar sin rediga tid att laga, även om en stor del av den tiden är koktid, men helt ärligt: äta svans? Varför? Jo. För att det är helt magiskt sagolikt gott. Den här soppan är det mest smakrika som jag har ätit på år och dar med en buljong som fick mig att vilja slå kullerbyttor av lycka tamejtusan.

Som en fantastisk bonus hade både Olof och Greta en bra matdag denna oxsvanssoppedag. De åt av den här soppan, som i deras fall serverades mer som en gryta, och de mummade och smackade och var nöjda. Den matälskande mamman och pappan tittade varandra i ögonen över bordet och sa: det här kommer att bli bra det här. Det här kommer bli så bra.

Ja, kort sagt. Det här var en fantastisk soppa.

Och så här gör man den, Per Morbergs Oxsvanssoppa:

Det här behövs för 4-6 port:
1 kg oxsvans, i bitar
1 gul lök
1 morot
1 palsternacka
1 bit rotselleri (50 g)
1/3 purjolök
2 tomater
2 msk tomatpuré
2 msk olja
vatten
2 lagerblad
15 vitpepparkorn
1 msk salt
Garnityr:
1 morot
1 palsernacka
1 bit rotselleri (50 g)
1/3 purjolök
2 msk smör
buljongen från kokningen
salt och peppar


Gör så här:
  1. Skala och hacka löken och rotsakerna grovt. Skölj och skiva purjolöken. Tärna tomaterna.
  2. Bryn oxsvans, lök, rotsaker, purjolök, tomater och tomatpuré i en stor stekgryta. Häll på vatten så att det täcker köttet. Koka upp och skumma. 
  3. Tillsätt kryddorna och låt sjuda cirka 3 timmar, med locket på glänt, tills köttet är mört och släpper från benen.
  4. Lyft upp köttet ur grytan och låt svalna. Plcoka bort köttet från benen och skär det i tärningar. Sila buljongen och låt kallna. 
  5. Skala och finstrimla rotsakerna och strimla purjolöken till garnityret. Fräs alltsammans i smör och tillsätt sedan buljongen och köttet. Koka upp och låt koka cirka 5 minuter. 
  6. Smaka av med salt och peppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar