fredag 10 september 2010

Oaxen 2010-09-05/06


Egentligen skulle jag bara kunna skriva så här: tro på hypen. Åk till Oaxen. Det är värt varenda krona.

Men okej då. Jag utvecklar lite. Allt med hela Oaxen är så fint. Boendet, maten, ön. Att besöka Oaxen är en upplevelse i sig. Och trots att förväntningarna är snudd på orimligt höga så infrias dem.

Förväntningarna ligger så klart i att restaurangen sedan fem år tillbaka finns med på den prestigefulla listan The Worlds 50 Best Restaurants och den har flera gånger utsetts till Sveriges bästa restaurang av White Guide. Men någon stjärna i Guide Michelin kan de aldrig få på grund av deras geografiska läge (utanför storstadsregionen Stockholm) samt att de endast har öppet halvårsvis. Kanske är också detta anledningen till att Oaxen stänger ner efter nästa sommarsäsong.

Liksom de flesta andra finkrogar bjuder Oaxen på ett kök där det närproducerade och ekologiska dominerar. Faktiskt har mycket av det som serveras på Oaxen krog vuxit på ön eller i dess omedelbara närhet. Mycket sympatiskt och mycket gott. Till exempel: kantarellemulsionen kommer från svamp plockad runt husknuten, men roligast är kanske amusen "En sumtur runt ön" som kort sagt är en kallsup serverad i glas.

Maträtterna är lika välsmakande som vällagade. Ambitionsnivån i köket är hög och lekfull. Resultatet kan inte beskrivas som något annat än som en ren fest för gom och mage. Men att besöka Oaxen är mer än en matupplevelse. Ön i sig är vacker och vilsam. Personalen ödmjuk och sympatisk. Miljön i restaurangen är fin och nästan andaktsfull utan att bli stel. Boendet på den exklusiva båten är fabulös. Helheten är ... som en dröm.

Oaxen ÄR utan tvekan en av Sveriges absolut bästa krogar och bjöd på en av årets topp tre bästa matupplevelser. (Etta är fortfarande Matsalen. Oaxen och Dala-Husby Hotell och Restaurang delar på andraplatsen).

Priser:
Boende på Prince van Orangien kostar mellan 1700 - 3500 per hytt.
Maten kostar från 995:- för en fyrarättersmeny, till för en avsmakning för 1450:-, till Oaxen tabberas för 1750:- (då man får allt från menyn).

Länkar:
Oaxen Krog
White Guide om Oaxen
DN:s hotellpatrull om Oaxen
SvD om Oaxen
Aftonbladet om Oaxen

Bilder:
Boendet på Prince van Orangien.

Vår tjusiga hytt. Styrmanshytten.

Brödkorgen!

Ett gäng av alla små extrarätter som köket bjöd på. Längst till vänster står glaset med en simtur runt Oaxen. 

Enrisflammad rådjurstatar med forellrom, hackad picklad fänkål och kantarellmajonnäs.

Zucchini från Skilleby bakad med kallpressad rapsolja och salvia samt blomkål, kräm på vita bönor med rostad Oviksost & eneträdskolad vinäger.

Vildandsbröst med hängande svampconsommé & puré på jordärtskocka bakad i brynt smör serverad med kummin- och svampkrisp.

Kryddost med tranbärsmarmelad, rågbröd och krasse samt bleksellerisallad och granris.

Som avslutning på den utsökta middagen fick vi med oss den finaste lilla lådan med lyxiga praliner.

Frukosten som serverades i hytten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar