onsdag 18 mars 2015

Grön ärtsoppa

Här om dagen lagade jag en grön ärtsoppa som jag fått tips av en tjej som heter Matilda. Hon delade med sig av sin familjs bästa sopprecept (som i original kommer från Johanna Westmans kokbok Första måltidsboken tror jag) och eftersom den verkade så otroligt enkel att göra så bestämde jag mig för att prova. Vi har ju blivit stående med utmaningen om att övertyga våra barn, särskilt Olof, om att soppa faktiskt är något som man kan äta. Ytterligare ett trix som jag snappat upp från en läsare var att servera soppan med sugrör till Oggisarna, så, skulle något av detta fungera?

För Gretas del var denna soppa en ren succé. Det var den även för oss vuxna för oj vad god den var! Krämig och fyllig och alldeles lagom salt och samtidigt lite söt från ärtorna. Syran från creme fraichen rundade av perfekt. Greta gillade att äta den med sked, att dricka den med sugrör och även att dricka den ur en kopp. Vinnis!

Hur det gick för Olof? Nej. Blä. Han vägrade. Verkligen vägrade. Men eftersom det här var en så god soppa så har vi ändå bestämt oss för att göra den fler gånger. Förr eller senare kommer han att smaka och herre vad han kommer att bli förvånad då. För jag är baske mig helt säker på att han kommer att tycka om den. Jag är verkligen helt säker. Envisa unge! Undrar vad han har fått det ifrån?

Här kommer receptet på Grön ärtsoppa:



Det här behövs för 4 portioner:
1 gul lök
500 g små frysta ärtor
2 msk smör
5-8 dl hönsbuljong
2 dl créme fraiche
Salt och vitpeppar

Gör så här:
  1. Hacka löken smått. Smält smöret i en kastrull och lägg i löken. Stek den tills den blir mjuk och genomskinlig.
  2. Häll i ärtorna och ca 5 dl buljong. Låt allt koka upp och puttra i ett par minuter.
  3. Mixa soppan slät med stavmixer. Häll i créme fraiche och rör om. Låt soppan koka upp. 
  4. Häll i mer buljong tills soppan är lagom tjock och smaka av och salta och peppra om det behövs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar