lördag 19 juni 2010

Dalarna: Hotell Lerdalshöjden, Görgen på höjden

Den här typen av resa går egentligen inte att bedöma. Jag menar: vi åker till Dalarna för att fira ett bröllop i dagarna tre - och det är vårt främsta och enda syfte.

Men. Så föll jag i kärlek med Dalarna. Och så åt jag en av de bästa middagarna på länge ... Det finns helt enkelt skäl att rekommendera Rättvik som utflyktsmål.

Vi bodde på Hotell Lerdalshöjden som ligger i Rättvik. Det är ett hotell i åttiotalsklänning, kan man milt beskriva det som. Rummen är små, visserligen rena men ändå slitna på det där ovärdiga sättet som bara sjuttio- och åttiotalsbyggen blir. Nu spelar det mindre roll för åker man till Rättvik så är det knappast hotellrummet man ska hänga på. Utflyktsmålen fler än man kan räkna till.Vyerna så vackra att man vill stanna varannan minut och ta en bild – men de kommer aldrig i närheten av landskapets skönhet.

Boendealternativ finns, men efter liten research i både Rättvik och intilliggande Tällberg känner jag mig tveksam till att man kommer att hitta det där boendet. Det är nog alltid något: Jöns Andersgården är charmigt men med toalett och dusch på gården, Hotellen i Tällberg är anrika men turistiga med interiörer som gränsar mot konferrensanläggning. Ja ni förstår. Man får ta det onda med det goda.

Hotell Lerdalshöjden då. Fördelarna är den magnifika utsikten och det prisbelönta köket som leds av kökschefen Görgen Tidén som tidigare arbetat på Gässlingen och GQ i Stockholm. Menyn är lokal och smakfullt sammansatt, med den föredömliga detaljen att samtliga rätter presenteras med ett kvalificerat vin i menyn. Restaurangen är klassificerad som en restaurang med "Mycket god klass" enligt White Guide.

Vårt första besök i Dalarna gav mersmak. Kvar finns tusen saker att upptäcka och uppleva. Åker ni till Dalarna kan jag verkligen rekommendera en middagssittning på Görgen på höjden. Men jag skulle anstränga mig lite för att hitta ett mer stämningsfullt boende.

Länkar:
Hotell Lerdalshöjden
Restaurang Görgen på höjden
Jöns Andersgården
Olika hotell i Tällberg

Hotell Lerdalshöjden. Hej åttiotal!

Rummen. Ja ni fattar.

Görgen på höjden är en toppklassificerad restaurang som alltså ligger i Hotell Lerdalshöjden.

En av förrätterna: Kallrökt abborre från Vänern med brynt smörkräm, löjrom från Vänern, rädisor, pepparrot samt crunch.

En av huvudrätterna: Biff från Dalagårdar med semitorkade coctailtomater, basilika, lagrad getost, gnocchi samt jordärtsskocka.

 Den magnifika utsikten från hotellet och restaurangen.

Man måste ju bara älska Dalarna.

2 kommentarer:

  1. Hej Erika,
    Vad roligt att läsa det du skriver om oss!
    Vi är väldigt medvetna om allt du skriver. Vi tillsammans med fastighetsbolaget jobbar hela tiden med att höja nivån på hotellet så att den ligger mer i balans med vår fantastiska restaurang! Det har redan hänt en hel del sedan du var här. Vi förnyar med enklare medel som att klä om & renovera möbler, badrummen kommer att renoveras och all heltäckningsmatta kommer att försvinna. Vi har i dagarna öppnat upp en liten hotellshop som verkligen blivit ett trevligt inslag.
    Allt hade varit så enkelt om vi hade haft några extra miljoner på kontot men så ser ju inte verkligheten ut så vi kämpar på och förbättrar peu un peu...
    Du är hjärtligt välkommen till oss igen lite längre fram så hoppas jag att vi kan överaska dig på ett positivt sätt!
    Mvh,
    Carolinne Tidén
    Delägare

    SvaraRadera
  2. Vad roligt att läsa att ni håller på och fräschar upp stället! Jag ser mycket fram mot att åka tillbaka. Jag fantiserar fortfarande om maten som verkligen var sensationellt bra. Jag fattar att det tar tid att göra förändringar eftersom hotellet är så stort. När det är ikapp restaurangen kommer ni att vara livsfarliga. För privatekonomin alltså.

    SvaraRadera